Review: Juf Naomi klapt uit de school ~ Naomi Smits

Juf Naomi klapt uit de school

Juf Naomi klapt uit de school over haar onderwijscarrière tot nu toe. Juf Naomi heeft heel veel passie voor haar vak. Los van de vele hilarische anekdotes en grappige opmerkingen van leerlingen die ze in de loop der jaren heeft opgetekend, heeft haar verhaal een serieuze ondertoon. Juf Naomi neemt je mee in haar visie van hoe het óók zou kunnen. Verder vind je heel veel praktische tips om je werkdruk aan te pakken en geeft ze relatieadvies voor het werken met een duo-partner. 

De columns van Juf Naomi

Met veel plezier las ik altijd de columns van Juf Naomi in het tijdschrift Juf & Meester. In haar nieuwste boek “Juf Naomi klapt uit de school” kun je ook weer verschillende hilarische anekdotes en grappige opmerkingen van haar leerlingen lezen. 

Leerling: 'Juf kun je me helpen? Mijn T-shirt is aan het zweten!'

Haar verhalen waren altijd erg herkenbaar, ontzettend eerlijk en als het nodig was met een serieuze ondertoon. Ook in dit boek komen deze kenmerken weer helemaal naar voren. 

De p van parttimer 

Voor mij als parttimer met een eigen bedrijf naast het juf zijn een heel herkenbaar hoofdstuk. Ook ik heb soms het gevoel fulltime te werken en betrap mezelf regelmatig op het lezen en beantwoorden van mail aan ouders op mijn vrije dagen. Het zette mij aan het denken. Vaak reageer ik vlot uit enthousiasme of omdat ze me door hun toon het gevoel weten te geven dat er iets heel ernstigs aan de hand is dat ik meteen moet oplossen om zo … Om zo wat? De wereld te redden? Nee dat niet. Mijn nieuwe voornemen voor na deze vakantie is een striktere scheiding van schooldagen en niet-schooldagen na te streven. Oh ja… ik ga ook weer oefenen met het woordje NEE. Je kent ze vast wel die lieve collega of die fijne directeur: “Joanne, zou jij even willen ….???” Vaak gevolgd door een veer in mijn …..

Tips

“In juf Naomi klapt uit de school” lees je niet alleen de meest grappige momenten, maar ook heel veel tips. 

Welke mij het meest zijn bijgebleven?

De tien geboden voor stagebegeleiders. Ook ik maakte wel eens misbruik van een stagiaire door ze te laten kopiëren of lijmpotjes te laten vullen. Ik weet echt wel dat ze daarvoor niet komen stage lopen, maar die rotklusjes moeten ook gewoon gebeuren… Sorry lieve juffen en 1 meester in spé die ik de afgelopen jaren heb begeleid…

Gewoon door goed les te geven

Ik vind “Juf Naomi klapt uit de school” een echte aanrader. Niet alleen omdat het zo herkenbaar is en lekker wegleest, maar ook omdat ze dat doet wat wij onderwijzers wel vaker mogen doen. Kritisch naar onszelf kijken (en nee ik bedoel niet die andere leerkracht die een bericht op Facebook plaatst en die dan met de grond gelijk wordt gemaakt) en onze eigen onderwijspraktijk. Wat vind ik belangrijk? Dat mijn leerlingen een goede relatie met me hebben en veel nieuwe dingen leren. Hoe ik dat doe? Gewoon! Door goed les te geven en niet aan al die onzindagen mee te doen als warme truiendag of water dragen dagen!

Hartelijk dank Uitgeverij Pica voor het toezenden van dit (h)eerlijke onderwijsboek!

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.