Kruiswoordpuzzels en executieve functies

kruiswoordpuzzels

Regelmatig zet ik kruiswoordpuzzels op de weektaak. Dit doe ik om meerdere redenen. Ik vind het een goede manier om aan de woordenschat van leerlingen te werken èn ik zie dat leerlingen veel verschillende executieve functies moeten inzetten om een kruiswoordpuzzel op te lossen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om eens te mogen puzzelen. 

Wat zijn executieve functies?

Executieve functies zijn eigenlijk zoals de dirigent in een orkest. In je hersenen zorgen ze ervoor dat je dingen kunt plannen, organiseren en beheren. Ze helpen je om te beslissen wat je moet doen, je aandacht te richten, problemen op te lossen, te onthouden wat je moet doen en je gedrag te controleren. Een heleboel van deze onderdelen heb je ook nodig om kruiswoordpuzzels goed op te lossen. Stel je voor dat je hersenen een superheld zijn, en deze superheld heeft de taak om ervoor te zorgen dat je je huiswerk op tijd doet, je speelgoed opruimt en je gedraagt in de klas. De superheld gebruikt zijn superkrachten, zoals plannen, onthouden, nadenken en zelfbeheersing, om je te helpen goed te functioneren in je dagelijkse leven. Klinkt fantastisch toch? Alleen zijn ze niet bij iedereen even sterk ontwikkeld. 

Versterken door middel van kruiswoordpuzzels

Met deze blog wil ik niet zeggen dat als je vanaf nu alleen maar kruiswoordpuzzels maakt je executieve functies je helpen om alles perfect voor elkaar te krijgen. Het is een manier om executieve functies te versterken. Net als het spelen van een spelletje. Kruiswoordpuzzels kunnen dus indirect bijdragen aan de ontwikkeling en versterking van bepaalde executieve functies, zoals probleemoplossend vermogen, cognitieve flexibiliteit en aandachtscontrole. 
Puzzels hebben dus zeker voordelen voor het ontwikkelen van  cognitieve vaardigheden, maar het is belangrijk te weten dat het versterken van executieve functies een breder scala aan activiteiten omvat. Denk aan oefeningen voor plannen, prioriteiten stellen, time-management, en het ontwikkelen van zelfbeheersing. 

Welke executieve functies versterk je?

  1. Probleemoplossend vermogen: Kruiswoordpuzzels vereisen dat je logisch denkt en verschillende mogelijkheden overweegt om de juiste woorden in te vullen. Dit kan je helpen om je vermogen om problemen op te lossen te verbeteren, wat een belangrijk aspect is van executieve functies.

  2. Cognitieve flexibiliteit: Bij het invullen van kruiswoordpuzzels moet je vaak van gedachten veranderen en nieuwe strategieën proberen als een bepaald woord niet past. Dit bevordert cognitieve flexibiliteit, wat inhoudt dat je in staat bent om van aanpak te veranderen wanneer dat nodig is, een andere belangrijke executieve functie.

  3. Aandachtscontrole: Om een kruiswoordpuzzel op te lossen, moet je je aandacht richten op de aanwijzingen en de beschikbare ruimte voor de woorden. Dit kan helpen bij het verbeteren van je aandachtscontrole, wat cruciaal is voor het beheren van taken en het voltooien van taken.

Kruiswoordpuzzel herfst

Een toffe kruiswoordpuzzel in het thema herfst, met antwoorden. Makkelijk in te zetten als dagstarter of voor op de weektaak. 

kruiswoordpuzzels

In deze drie spellingbundels vind je steeds 20 kruiswoordpuzzels passend bij de categorieën van spelling die in de bundel aan bod komen. 

 

Klik op de afbeelding om naar de webshop te gaan. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.