Winkelwagen

Geen producten in je winkelmand

Lezen tijdens het thuisonderwijs

Lezen tijdens het thuisonderwijs
[ Gastblog van juf Kelly ] 

Ik merk bij mijn leerlingen dat ze het lezen erg laten liggen. Er staat elke dag op hun taak dat ze 15 minuten moeten lezen en ze weten ook echt wel het belang van het lezen. In de klas hamer ik echt op minstens 15 minuten per dag en vaak komen er nog heel wat minuten bij. Ik zit dan zelf zo in een boek dat ik vergeet dat de tijd voorbij is. De meeste kinderen vinden dat niet zo erg, maar er zijn er altijd een paar die lezen gewoonweg niet leuk vinden.

Geleerd van de vorige lockdown

Van de vorige lockdown heb ik geleerd hoe ik mijn kinderen meer aan het lezen kan krijgen. Een aantal tips voor het lezen tijdens het thuisonderwijs zet ik hier op een rijtje:

Live voorlezen

Ik heb elke dag een moment met de klas waar ik een spelletje met ze speel of even met ze klets. Zo zien ze elkaar ook en zorg ik er voor dat de groep toch een groep blijft. Aan het einde van zo’n moment lees ik dan altijd een stukje voor. We waren voor de lockdown begonnen aan een boek en dat zijn we nu aan het uitlezen.

Youtube 

Op Youtube leest Jacques Vriens voor uit Meester Jaap. De kinderen in mijn klas zijn gek op zijn verhalen. Ik laat ze naar een verhaal luisteren en ze moeten dan antwoord geven op een vraag die ik met ze deel. Begrijpend luisteren dus.

Lezen tijdens het thuisonderwijs

Verwerkingsopdracht 

Een verwerkingsopdracht geven bij het lezen. Kinderboekenjuf heeft op haar website minilessen gemaakt bij boeken en aan de hand daarvan kan je de kinderen ook een opdracht geven. Ik deed dit in de klas ook en de kinderen werden daardoor een stuk enthousiaster om te lezen.

Boekendoos 

De boekbesprekingen gaan nu niet door, in ieder geval niet bij mij. Ik kreeg van een collega de tip om een ‘boekendoos’ te laten maken. Aan de hand van het boek wat ze aan het lezen zijn, moeten ze spullen verzamelen die met het boek te maken heeft. Ze zorgen dat de doos leuk versierd is en na de lockdown kunnen de kinderen daar dan over vertellen.

Samen lezen

Samen lezen. Hoe leuk is het om samen te lezen met een jonger broertje of zusje. Wat ze bij mij ook leuk vinden is om voor te lezen aan elkaar. Ze doen dit dan in kleine groepjes en lezen dan een bladzijde uit hun boek. Het is al vaker voorgekomen dat kinderen dan een boek gaan lezen wat ze in de eerste instantie zelf niet uit zouden kiezen.

Enthousiasme 

Op deze manieren heb ik variatie in het lezen tijdens het thuisonderwijs kunnen brengen, zodat iedereen een manier kan vinden om toch gemotiveerd te blijven. Als enthousiaste lezer is het in de klas makkelijker om de kinderen te enthousiasmeren en ik merk ook dat het online een stuk lastiger is. Hopelijk kunnen we het snel in de klas weer oppakken!

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.