Review: de verdwenen walvis

de verdwenen walvis

De verdwenen walvis is het tweede meeslepende avontuur van Hannah Gold. We maken in dit boek kennis met Rio. Zijn moeder is opgenomen in een kliniek, daarom. moet hij bij zijn oma in Californië gaan wonen. Een oma die hij nauwelijks kent. Het enige waar hij vrolijk van wordt, zijn zijn vriendin Marina en de walvisspottochten die haar vader organiseert. Tot hij Witsnuit ontmoet: een reusachtige maar vriendelijke walvis. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen de twee, en voor het eerst voelt Rio weer een sprankje hoop. Als Witsnuit plotseling vermist raakt, lijkt Rio de enige te zijn die dit mysterie kan oplossen.

Aantal sterren:
5/5

1 boek, meerdere thema’s

Tijdens het lezen vond ik het moeilijk het boek weg te leggen. Ik werd helemaal in het boek gezogen. Je maakt kennis met een zorgzame Rio die alles voor zijn moeder doet en overheeft. Hij is degene die ervoor zorgt dat thuis alles voorspoedig verloopt. Zorgzaam is Rio zeker voor zijn moeder. De vriendschap met Marina ontwikkelt zich en ze worden steeds hechter.  Zorg voor de natuur en in het bijzonder de walvis is ook een belangrijk thema. Kinderen die De verdwenen walvis lezen zullen zeker wat opsteken. Walvissen en breder gezien, ecologie, komen ruimschots aan bod. Zonder belerend te zijn. 

Kinderboekenweek 2023

Het thema van de Kinderboekenweek is “Bij mij thuis”. De verdwenen walvis vind ik hier bij passen. De thuissituatie van Rio is ineens rigoureus anders nu hij bij zijn oma woont en zijn vriendin Marina heeft alleen een vader en woont op een boot. Rio woont bij zijn moeder in Londen, maar zijn moeder is (tijdelijk) opgenomen in een kliniek. Daardoor moet hij bij zijn oma in Californië gaan logeren. Op het strand leert hij Marina kennen. Zij woont met haar vader samen op een boot. Die boot gebruiken ze overdag om met toeristen walvisspottochten te maken, 

Voorleesboek

Toevallig kwam ik op internet meerdere lijstjes voor leerkrachten tegen waarin bepaalde boeken voor bepaalde groepen werden geadviseerd. Standaard werd dit boek voor groep 7 geadviseerd. Een advies die ik niet zo snel zou overnemen. De verdwenen walvis is een boek dat je als leerkracht eerst zelf moet lezen, dan pas kun je beslissen of dit boek voor jouw groep geschikt is. Ik denk dat ik het in de meeste groepen 8 wel durf voor te lezen, maar er zullen zeker kinderen zijn die geëmotioneerd raken door het verhaal. Wellicht dat ik dan start met de disclaimer “Dit verhaal loopt goed af”. Gewoon om sommige leerlingen op voorhand gerust te stellen. 

Mijn mening 

Ik heb genoten van De verdwenen walvis. Ik vind het een prachtig verhaal. Het ontroerde me, ik wilde er zelf bij zijn en moest meteen terugdenken aan de boottocht die ik met mijn gezin in Zuid-Afrika heb gemaakt en waarbij we walvissen gespot hebben. Dat heeft toen een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Ik vind het enorm knap hoe je als schrijver zo’n parel kunt produceren. Van dit boek kunnen niet alleen kinderen, maar ook volwassenen van leren. Een aanrader om voor te lezen of om samen te lezen met je kind. Hannah Gold is ook de schrijfster van De laatste beer. Daar ben ik nu ook enorm nieuwsgierig naar. 

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Hartelijk dank Uitgeverij Volt voor dit mooie boek!

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.