Review: Dubbelop van Picoo!

dubbelop

Veel leerlingen genieten ervan als de les niet uit het lesboek en/of werkboek wordt gegeven. Daarnaast is bewegen ontzettend belangrijk en hoe tof is het om leren en bewegen te combineren? Volgens Erik Scherder, hoogleraar en bewegingsprofessor, zouden kinderen elk uur drie minuten moeten bewegen om zo fysiek, maar ook mentaal-emotioneel weerbaar te worden. Met het spel Dubbelop van Picoo worden die drie minuten per uur al snel een leerfeestje! En je kunt ze zowel binnen als buiten inzetten!

Wat zijn Picoo’s?

Ik heb al twee keer eerder Picoo’s mogen uitproberen in mijn klas en elke keer zijn mijn leerlingen laaiend enthousiast. Lekker rennen en ondertussen een tikspel spelen, of een keer de tafels oefenen met deze gameconsoles. Mijn groep 8 was bijna jaloers op groep 5 waar ik de spellen de vorige keer mee testte. Inmiddels is het spel Dubbelop bedacht en speel je met de gameconsoles een quiz en dat leek mij perfect om met groep 8 te proberen. Maar wat voor gameconsole is die Picoo nu eigenlijk? De Picoo is een soort gameconsole voor buiten. De bedenkers hiervan wilden het innovatieve van gamen combineren met het avontuurlijke van buitenspelen. In een set zitten 12 controlers. In elke controler zitten slimme sensoren en interactieve technologie die ervoor zorgen dat de Picoo’s onder andere licht kunnen geven, trillen en geluidjes kunnen maken. Bij de set Picoo’s zitten ook kaartjes om de spelletjes te kunnen spelen. 

Hoe werkt een quiz bij Dubbelop?

Picoo blijft zichzelf doorontwikkelen en heeft nu het spel Dubbelop bedacht. In deze quiz moeten de leerlingen steeds twee bij elkaar horende kaartjes in de juiste volgorde scannen. Als ze het goed doen, horen ze een tof geluidje en knippert de Picoo groen. Als het fout is, dan horen en zien de leerlingen dit ook. Standaard zit bij de Picoo’s een quiz waarmee de leerlingen de provincies en de hoofdsteden van Nederland kunnen oefenen. Zo scannen de leerlingen eerst de provincie en daarna de naam van de hoofdstad van die provincie. Dit spel is niet alleen leuk voor groep 5 of 6, maar kun je in groep 7 of 8 ook gerust nog inzetten om dit te herhalen. Laat leerlingen alleen of in tweetallen aan de slag gaan. 

Zelf een quiz maken met de template van Dubbelop

Als je zelf aan de slag wilt gaan, dan kun je de template aanvragen en een quiz maken die aansluit bij de lesstof van dit moment. Zo heb ik een quiz gemaakt over de Tweede Wereldoorlog, eentje om de woordenschat van Engels te oefenen, eentje met cijferend vermenigvuldigen en voor de middenbouw maakte ik een quiz om te oefenen met analoog en digitaal klokkijken. Het template van Dubbelop is ontzettend makkelijk in gebruik en een nieuwe quiz is dus zo gemaakt. Nadat je de quiz gemaakt hebt, print je deze uit en knip je de kaartjes uit. Deze kaartjes stop je vervolgens in de plastic hoesjes van het spel van de topografie van Nederland. Let wel even op dat je vraag en antwoord dezelfde code hebben, want anders krijgen de leerlingen een foutmelding. Hoe dit precies moet, lees je ook in de duidelijke handleiding die bij het spel zit. 

Mijn mening over Dubbelop

Ik vind Dubbelop echt een geweldige toevoeging aan het assortiment spelletjes die je met de Picoo’s kunt spelen. Het spel ontwikkelt zich zo steeds meer van een tof beweegspel naar een bewegend lerenspel dat eenvoudig in te zetten is en te gebruiken is in groep 1 tot en met 8. Verder vind ik het ook heel tof dat Picoo een verzamelpagina op hun website is gestart waar je dus alle bestaande quizzen van Picoo en andere leerkrachten kunt downloaden. Zo kun je dus mijn gemaakte quizzen zo van hun website downloaden en gebruiken in je klas. Ideaal toch? Mocht je zelf quizzen gemaakt hebben, dan kun je deze ook op hun site laten plaatsen. Dubbelop is een van de nieuwe mix and match spellen. De andere spellen zijn Triade en Linieloop. 

dubbelop

Dit is een gesponsorde blogpost, maar wel mijn mening over dit product. Hartelijk dank Picoo voor de prettige samenwerking! 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.