Sneeuwpopgedichten

sneeuwpopgedichten

Sneeuw is voor veel kinderen iets magisch. Ze willen meteen naar buiten. De een gaat sneeuwballen gooien, een ander maakt liever een sneeuwengel in de sneeuw en weer een ander gaat een mooie, grote sneeuwpop maken. Om dit winterse gevoel in de klas door te trekken, kun je met je groep sneeuwpopgedichten maken. 

Waarom gedichten schrijven?

Gedichten schrijven is goed voor je taalgevoel om verschillende redenen. Allereerst is het goed voor je woordenschatuitbreiding. Bij het schrijven van gedichten ben je vaak op zoek naar de meest geschikte en expressieve woorden. Dit stimuleert het gebruik van een gevarieerde woordenschat en helpt je nieuwe woorden te ontdekken. Ten tweede moedigen gedichten creatief taalgebruik aan, zoals het spelen met metaforen, vergelijkingen, alliteratie en andere stilistische elementen. Dit verrijkt je taalgevoel en maakt je bewuster van de vele manieren waarop je taal kunt gebruiken. Daarnaast draait het in gedichten vaak om de juiste zinsconstructie om ritme en betekenis te creëren.  Ten slotte vereist het opstellen van gedichten aandacht voor grammaticale regels en syntactische structuren. Door bewust bezig te zijn met deze elementen verbeter je je begrip van de taalstructuur. Met dit in mijn achterhoofd kwam ik op het idee van de sneeuwpopgedichten

Aan de slag met sneeuwpopgedichten 

Als je met sneeuwpopgedichten aan de slag gaat in de klas, is het belangrijk om eerst succescriteria op te stellen. In die succescriteria geef je aan waar het gedicht aan moet voldoen (thema, aantal regels, soort gedicht enzovoort). Ik laat mijn leerlingen altijd eerst een kladversie schrijven. Als ze vinden dat ze klaar zijn met hun kladversie geven ze deze aan een klasgenoot voor feedback. Daarna hebben ze nog even de kans om hun feedback te verwerken. Tot slot kiezen ze een sneeuwpop uit en daar schrijven ze hun definitieve versie in. Nog even de sneeuwpop uitknippen en dan is deze klaar om opgehangen te worden in de klas. Zelf vind ik het altijd heel gezellig staan om alle sneeuwpoppen op het raam te plakken. 

Sneeuwpopgedichten

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.