Sudoku’s in de klas

Sudoku’s in de klas saai of juist een oppepper voor het brein? In vakanties neem ik de tijd voor het maken van een puzzel en vorige week ontdekte mijn jongste ineens de sudoku’s. Ze vond het maar wat leuk. Geen ingewikkelde berekeningen met getallen, maar wel lekker puzzelen met de cijfers 1 tot en met 9. 

Wat zijn sudoku’s?

Een sudoku is een puzzel bestaande uit negen bij negen vakjes die gegroepeerd zijn als negen blokken van drie bij drie vakjes. In de vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden op zo’n manier dat in elke horizontale lijn én in elke verticale kolom en in elk van de negen blokjes de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen. In een aantal vakjes zijn de cijfers al ingevuld. 
Je vindt sudoku’s vaak in de krant of in een tijdschrift. Online kun je er ook veel vinden en er zijn zelfs app’s om sudoku’s te maken voor op je telefoon. Ze zijn er van heel makkelijk tot ontzettend  lastig en alles wat er tussen zit. 

Waarom sudoku’s maken?

Voor het oplossen van een sudoku zijn concentratie en systematisch denken het belangrijkste. Je traint met het maken van sudoku’s om de synaptische verbindingen tussen de neuronen te versterken. Het oplossen van puzzels als sudoku helpt de neuronale respons te versnellen, dat wil zeggen de tijd die het kost voor elke zenuwcel om een bericht door te geven naar de naastliggende zenuwcel. Dit voorkomt mentale achteruitgang. Vandaar dat je vaak leest dat het maken van sudoku’s wordt aanbevolen aan oudere mensen. 

Sudoku’s in de klas?

Ook in de klas vinden leerlingen het vaak leuk om een sudoku te maken. Als je op internet zoekt naar gratis werkbladen, dan kom je er veel tegen. Maar zou het niet leuker zijn om een reuzensudoku in de klas te hebben? Een hele grote aan de muur of op een deur. Waar de leerlingen naar kunnen kijken en zelf kaartjes kunnen ophangen? Ben je klaar met je les, dan mag je even puzzelen? Heb je even een loopje nodig? Loop jij maar even naar de reuzensudoku. 

Hoe maak je een reuzensudoku voor in de klas?
  1. Print de nummers 1 tot en met 9 uit. Zorg. dat je elk getal 9 keer hebt. Om het voor je leerlingen makkelijker te maken, kun je ervoor zorgen dat de getallen die jij al ophangt een andere kleur hebben dan de getallen die de kinderen nog moeten ophangen. Zo haal je makkelijker een fout eruit. Ik koos voor de kleuren wit en geel. Lamineer alle kaartjes. Ik hang een aantal witte kaartjes op en met de gele kaartjes maken de kinderen de sudoku compleet. 
  2. Maak een groot sudoku bord. Plastificeer of lamineer dit. 
  3. Zorg voor bakjes/vakjes/zakjes waar je de getallen in kunt bewaren. Denk vooraf na of je deze erbij wilt zetten of erbij wilt kunnen hangen. 
  4. Gebruik zelfklevende klittenband stippen om de nummers op het sudokubord te kunnen plakken. Je kunt deze bij verschillende winkels offline en online kopen. 
  5. Versier je bord met een titel en de instructies. 
  6. Hang een aantal van de  getallen op om je leerlingen op weg te helpen. Veel speelplezier met je klas!
sudoku's in de klas

Ik heb klittenband rondjes gebruikt. De zachte kant heb ik op de nummers geplakt en de harde kant op het speelvlak. 

Negen van deze speelvlakken maken samen het hele bord. 

De getallen 1 t/m 9 op de kaartjes. 

De klittenband rondjes op de achterkanten van de kaartjes met de nummers. 

Tips voor de reuzensudoku in de klas:
  • Bedenk op welke momenten je jouw leerlingen deze activiteit laat doen. Op mijn school hebben ze inloop, dus ik vind dat een mooi moment. 
  • Bedenk vooral hoeveel leerlingen er maximaal tegelijk bij het bord mogen staan. 

Ik wil ook een reuzensudoku in mijn klas!

Wil je ook aan de slag met het maken van een reuzensudoku? Hier vind je de materialen!

Wat vind jij van sudoku’s in de klas? 

Nog meer ideeën voor leuke momenten in de klas nodig?

Grudgeball 

Spellen spelen in de klas (2)

Spellen spelen in de klas (3)

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.