Taalcoördinator

taalcoördinator

Ik weet niet of jullie dit ook herkennen, maar ik ben altijd op zoek naar leuke cursussen/opleidingen om verder te leren. Doordat ik in het speciaal onderwijs werk heb ik van 2016 tot en met 2018 de 2-jarige opleiding Master EN (Educational Needs) gedaan en sindsdien heb ik niets meer opgepakt, behalve het moederschap (ik was dus druk genoeg haha). Maar vorig jaar begon het weer te kriebelen, wat wilde ik? En ook vooral, wat is belangrijk voor bij ons op school!

Taalbeleid

Ik kwam erachter dat het taalbeleid bij ons op school niet heel sterk was weggezet. Op zich heel logisch, want het gedrag van de leerlingen en het welzijn van de leerlingen staat centraal. De didactische kant is er natuurlijk ook, maar ik denk wel dat we deze kunnen optimaliseren. Op de site van ECLG-leerlingenzorg kwam ik op de opleiding tot taalcoördinator.

Taalonderwijs

In het basisonderwijs besteden we per week minimaal 7 uur aan het taalonderwijs. Bij ons op school wordt ook nog eens heel slecht gescoord op begrijpend lezen, zouden we dit kunnen verbeteren? Ik heb me ingeschreven voor de opleiding taalcoördinator, maar helaas toen kwam Corona. Ik zou in 2020 beginnen met de opleiding, maar omdat de eerste opleidingsdag eind maart zou zijn, hebben ze alles afgelast. Gelukkig heeft ECLG er dit jaar voor gezorgd dat alles online kon en in januari 2021 zijn we gestart.

4daagse opleiding

Wat houdt dat nou in deze opleiding? De 4-daagse opleiding is gericht op jouw rol als taalcoördinator. Het taalbeleid wordt besproken en hoe je deze het beste kan beschrijven. De vakken technisch lezen, begrijpend lezen, spelling, mondelinge taal, stelonderwijs en woordenschat worden uitgebreid behandeld. Tijdens elke bijeenkomst wordt er gesproken over risicoleerlingen en plusleerlingen. Tijdens de opleiding wordt er tijdens de lessen constant gesproken over jouw rol als taalcoördinator.

Quickscan

Ik heb nu zelf 3 dagen erop zitten en ik heb binnenkort de laatste opleidingsdag. Tijdens deze dag gaan we in kleine groepjes presenteren. Ik heb een Prezi gemaakt met de conclusies van een QuickScan over het taal- en leesbeleid. Deze QuickScan heb ik afgenomen bij alle leerkrachten binnen onze school. In april ga ik deze Prezi met de conclusies delen binnen het team en vanuit daar ga ik mijn rol verder uitbreiden als taalcoördinator. Ik neem jullie graag mee in deze ontwikkelingen.

Hebben jullie ook een taalcoördinator op school? En welke punten worden meegenomen in deze functie?

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.