Review: Toen het oorlog was, 1939-1945

Toen het oorlog was is een boek waarin kinderen kunnen bladeren en verdwalen. Dat antwoord geeft op vragen as ‘Waarom kon je ’s avonds per ongeluk in een gracht vallen?’, ‘Wat aten mensen als niets te eten was?’ en ‘Waarom geloofden veel mensen dat Hitler een goede leider was?’ Het is een boek om over na te denken en met anderen over te praten. Een boek dat in geen enkele schoolklas mag ontbreken.

Het boek

Toen het oorlog was is geschreven door Annemiek de Groot, Liesbeth Rosendaal, Roos Jans en Juul Lelieveld van Patsboem! Educatief. Zij maakten eerder (jeugd-)uitgaven in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.  Irene Goede maakte de mooie illustraties in het boek, die de soms indringende tekst verluchtigen en verduidelijken.

Het boek heft 179 pagina’s, een mooie harde kaft en is voorzien van heel veel foto’s en tekeningen.

Mijn mening over het boek

Ik ben erg blij dat ik dit boek van uitgeverij Gottmer kreeg toegestuurd. Ik was namelijk al erg nieuwsgierig naar dit boek. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en ouder. Mijn zoon van 10 vindt het een heel interessant boek en ook ik heb het met veel interesse gelezen. Ik vind de vormgeving van het boek ook heel mooi. Het boek is een goed naslagwerk om te gebruiken tijdens je lessen over de Tweede Wereldoorlog, maar is ook als informatief boek zeer geschikt om door de kinderen zelf gelezen te worden. De illustraties zijn heel functioneel en ondersteunen het verhaal. De stukjes “wat anderen niet weten en jij nu wel” zullen, denk ik, kinderen ook aanspreken. Ook de stukjes “hij was erbij” of “zij was erbij” zijn heel indrukwekkend om te lezen.

Ik vind dat het boek een goed beeld schept van deze gruwelijke oorlog.  

Hoe lees je het boek

In het boek Toen het oorlog was word je direct aangeraden om te starten met het eerste hoofdstuk. Hierin worden de belangrijkste vragen en woorden beantwoord en uitgelegd. Vervolgens kun je in het boek zelf je volgorde bepalen. Zelf heb ik het boek gewoon van voor tot achteren gelezen. Het boek staat vol historisch fotomateriaal, maar ook illustraties, zodat de verhalen en de uitleg meteen duidelijk wordt.

De tijdlijn in het boek vind ik heel handig. Kinderen krijgen zo een chronologisch beeld van deze oorlog. Je kunt er ook makkelijk steeds naar terug kijken als je andere hoofdstukken aan het lezen bent. De hoofdstukken gaan over verschillende thema’s, zoals hoofrolspelers, vechten, symbolen, vriend of vijand, maar ook over dieren tijdens de oorlog. De verhalen zijn zo geschreven dat iedereen zich kan inleven, maar niet zo dat het te eng of te spannend is voor kinderen.

 
Over de Tweede Wereldoorlog heb ik ook een werkboekje gemaakt voor groep 6/7/8.
Je kunt het hier gratis downloaden. 
Op school

Dit boek is zeker een boek dat je in de klas wilt hebben staan als je het over de Tweede Wereldoorlog hebt, maar eigenlijk is het gewoon een boek dat elke school in de schoolbibliotheek moet hebben staan. Niet alleen de basisschool, maar ook zeker de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs.

Bij het boek is ook nog gratis lesmateriaal ontwikkeld. Dit vind je op de site van uitgeverij Gottmer.

Hartelijk dank uitgeverij Gottmer voor het toezenden van het boek!

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.