Waterspelletjes op het schoolplein

waterspelletjes

Nu de temperaturen weer oplopen en de zomervakantie steeds dichterbij komt is het weer tijd om aan waterspelletjes op het schoolplein te denken. Deze activiteiten staan bij leerlingen altijd in de top 5 en zijn van die dingen die ze zichzelf later nog herinneren. Weet je nog toen?

Waterspelletje nummer 1: flessenvoetbal

Een van mijn favoriete waterspelletjes blijft toch flessenvoetbal. Bijna alle leerlingen kunnen wel een lege plastic fles mee naar school nemen. Meestal zorg ik dat ik zelf ook wel enkele reserveflessen meeneem. Alle leerlingen vullen dus hun fles met water en zoeken een plekje in een cirkel. Leerlingen gaan voor hun fles staan en proberen te voorkomen dat de bal hun fles omvergooit. Wie heeft er aan het eind van het spel nog het meeste water in zijn fles?

Waterspelletje nummer 2: sponstikkertje 

De tikker krijgt een natte spons in zijn hand en moet daarmee een ander tikken. Ben je getikt? Dan maak je eerst de spons weer nat. Waterspelletjes kunnen zo simpel zijn.

Waterspelletje nummer 3: de teiltjesdans

Dit is een van de waterspelletjes die jouw leerlingen waarschijnlijk hilarisch vinden. Het enige wat je nodig hebt zijn teiltjes, water en muziek. Het is een variant op de stoeltjesdans. Je zorgt dus dat er 1 teil minder is dan dat je leerlingen hebt. De leerlingen lopen buitenom de kring met teiltjes. Zo lang de muziek draait, lopen ze. Zodra de muziek stopt, springen ze zo snel mogelijk met beide voeten in een teil met water. Dat verfrist! Als er geen teiltje meer over is, maar nog wel een leerling. Dan is die leerling af. Na elke ronde neem je een teiltje weg. 

Waterspelletje nummer 4: mik de bal in het water

Even voor de goede orde in de emmer of in de teil. Niet in de sloot naast de school! Dit is een van de waterspelletjes waar wat handigheid bij komt kijken. Elke leerling heeft een emmer of een teil nodig. Deze worden gevuld met water. De leerlingen vormen tweetallen en gaan tegenover elkaar staan met de emmer of teil voor zich op de grond. Per tweetal is er een bal nodig. De leerlingen gaan de bal overgooien, maar mikken niet op de handen, maar op de emmer of de teil van de ander. 

Waterspelletje nummer 5: waterestafette 

Dit is een van de waterspelletjes die je heel uitgebreid kunt maken. Allereerst zet je een circuit uit en je verdeelt je leerlingen in groepjes. Elk groepje heeft aan het eind van het circuit een emmer (zonder water). Aan het begin van het circuit hebben ze een emmer gevuld met water. Elke leerling krijg een bekertje. Ben je aan de beurt, dan vul je het bekertje met water, neemt alle hindernissen in het parcours en aan de andere kant mik je het overgebleven water in de emmer. Welk groepje heeft op het eind de emmer aan het eind van het parcours het meest gevuld?

Waterspelletje nummer 6: touwtje springen met een bekertje water

Hoe leuk is touwtje springen met de hele klas? Je gebruikt er een lang springtouw voor en er zijn twee draaiers. De leerlingen staan in de rij en mogen om de beurt inspringen. Deze keer zijn ze alleen verplicht om een bekertje gevuld met water mee te nemen als ze springen. Wie heeft er op het eind nog het meeste water in zijn bekertje? 

Waterspelletje nummer 7: waterballonnenrace

Je kent vast de eierrace van vroeger nog wel. Dat je met een lepel en een ei een bepaalde afstand moest afleggen. Dit kun je natuurlijk ook met waterballonnen doen! Zolang de waterballon niet kapot gaan, kun je verder met de waterballonnenrace. Wie is er het eerst bij de finish?

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.