Wie stinkt erin?

wie stinkt erin?

Hoe weet je nu of de lesstof is blijven hangen? Met deze simpele werkvorm die weinig voorbereidingstijd kost, zorg je voor grote betrokkenheid in de klas. Wie stinkt erin? Je kunt deze werkvorm gebruiken voor eigenlijk alles. Of het nu hoofdrekensommen zijn of geschiedenisfeitjes. Het kan allemaal. 

Hoe werkt “wie stinkt erin?”

 1. Teken een grote voet op een blad of op je whiteboard. 
 2. Gebruik Post-its en schrijf op de achterkant het aantal punten dat ze kunnen verdienen. Dit kunnen pluspunten zijn, maar ook minpunten (Wie stinkt erin door negatieve punten te pakken?). Bijvoorbeeld +10, -15 enzovoort.
 3. Zorg voor kaartjes met daarop de vragen/sommen die je wilt stellen/laten uitrekenen.
 4. Verdeel de klas in groepjes van 4 (genummerde koppen bij elkaar structuur!).
 5. Stel een vraag of geef een som op. De leerlingen volgen de structuur genummerde koppen bij elkaar en komen tot een antwoord. Het antwoord schrijven ze op een wisbordje.
 6. Elk team dat het antwoord goed heeft, mag een post it van het bord pakken. Hebben ze punten erbij gekregen of worden er juist punten vanaf getrokken? Wie stinkt erin?
 7. Je gaat net zo lang door tot alle post-its op zijn. Ik zorg er zelf altijd voor dat ik 5 of 6x het aantal groepjes aan post-its heb. 
 8. Het groepje met de meeste punten heeft gewonnen. 

Structuur: genummerde koppen bij elkaar

Bij de uitleg van “wie stinkt erin?” noemde ik de structuur genummerde koppen bij elkaar. 

 1. De leerlingen in hun groepjes zijn genummerd (1 t/m 4).
 2. De leerkracht stelt een vraag en geeft DenkTijd.
 3. De leerlingen schrijven hun antwoord op hun wisbordje.
 4. De leerlingen steken hun koppen bij elkaar. 
 5. De leerkracht noemt een nummer en deze leerlingen steken het wisbordje met het definitieve antwoord van hun groepje op in de lucht. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.