Woordspelletjes voor in de klas

woordspelletjes voor in de klas

Woordspelletjes voor in de klas. Kleine groepsactiviteiten voor aan het einde van een schooldag of tijdens je meet met de klas. Ik zet er in dit blog een aantal voor je op een rijtje. 

Galgje

Wie kent het niet het eerste woordspelletje: galgje. Volgens mij deden we dit al toen ik nog op de basisschool zat. Je kunt dit voor veel kinderen niet vaak genoeg doen. Ik deed wel eens de jongens tegen de meisjes of groep 7 tegen groep 8 als ik een combigroep had. Er waren zelf groepen waarbij het een heuse weekcompetitie werd. De stand hield ik dan bij op het schoolbord. Ja inderdaad, een krijtjesbord. Zo oud ben ik al 😝Wil je het aan je lessen koppelen? Kies dan voor woorden uit je spellingles of woordenschatles. 

Wie als laatste overblijft wint

Nummer twee van de woordspelletjes voor in de klas die ik deze keer deel. Voor deze activiteit heb je een beetje ruimte en een zachte bal nodig. Noem een thema of een letter en gooi de bal vervolgens naar een leerling. De leerling noemt een woord dat hoort bij het thema (fruit, land in de wereld) of begint met de letter die jij genoemd hebt. Daarna mag deze leerling de bal naar een volgende leerling gooien. Zo gaat het spel door. Een leerling is af als hij een woord noemt dat al gezegd is of hij niets meer weet. Degene die als laatste overblijft is de winnaar. 

Raad het woord! (versie 1)

Maak kaartjes met woorden waarvan je denkt dat de meeste leerlingen de betekenis wel kennen. Verdeel de klas in twee groepen. Één leerling van een groep mag een kaartje komen halen en probeert het woord uit te beelden. De groep probeert het woord te raden. Welk groepje heeft de meeste woorden goed geraden?

Raad het woord! (versie 2)

Ook voor dit spel verdeel je de klas in twee groepen. Van elke groep zit 1 persoon met zijn rug naar zijn groep toe. De rest van de groep krijgt een woord te zien. Zij moeten in 3 minuten tijd het woord zo omschrijven dat de leerling die met zijn rug naar de groep zit het woord kan raden. De groep mag echter het woord niet zeggen! Het allerleukst is natuurlijk om steeds een andere leerling met zijn rug naar de groep te laten zitten. 

De race van het goed geschreven woord

Nummer vijf van de woordspelletjes voor in de klas kun je goed inzetten bij het oefenen van spellingcategorieën. Verdeel je klas in groepjes van 4 leerlingen. Elk groepje krijgt 1 vel papier en 1 gekleurde stift. Jij noemt een spellingcategorie. Leerling 1 schrijft een woord op en geeft de stift aan leerling 2. Daarna gaat de stift naar leerling 3 enzovoort. Op het eind tel je de goed geschreven woorden. Welk groepje heeft de meeste punten?

Er zijn natuurlijk nog veel meer woordspelletjes die je in je klas kunt spelen. Een aantal ideeën vind je in eerdere blogs die ik heb geschreven. De linkjes naar die blogs vind je hieronder. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.