Breuken delen

delen met breuken

De leerlijn breuken komt voor een groot deel in de bovenbouw aan bod. Er zijn meerdere redenen waarom het een belangrijk onderdeel is van het rekenonderwijs op de basisschool en het voortgezet onderwijs. Delen met breuken komt (afhankelijk van de methode) eind groep 7 of in groep 8 aan bod en dit wordt verder uitgebreid op het voortgezet onderwijs. 

Waarom zijn breuken een belangrijk onderdeel?

Breuken komen veel voor in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het koken, metingen doen, geld uitgeven, enzovoort. Het begrijpen van breuken helpt dan ook bij het oplossen van praktische problemen. Ten tweede worden in de handel, economie en financiën breuken gebruikt om percentages, winstmarges, enzovoort te begrijpen. Daarnaast zijn het natuurlijk ook gewoon Wiskundige concepten. Breuken komen vaak aan bod in de relatie met procenten, verhoudingen en kommagetallen. Zo zijn er simpelweg momenten waarop het handiger is om breuken te gebruiken dan procenten of kommagetallen. Naast het optellen en aftrekken van breuken staan ook de bewerkingen vermenigvuldigen en delen met breuken regelmatig op de planning in groep 8. 

Delen met breuken

Afgelopen weken stonden breuken in mijn groep 8 op het programma. Vereenvoudigen en alle bewerkingen met breuken kwamen voorbij. Wat mij vooral opviel is dat veel leerlingen geen beeld hebben breuken. Terwijl er eigenlijk van ze verwacht wordt dat ze al bewerkingen vlot kunnen uitvoeren. Het blijft dan ook ontzettend belangrijk als je start met breuken om goed stil te staan bij de eerste fase die van de begripsvorming. Ik ben mijn les dan ook met het tekenen van pizza’s en chocoladerepen en ging elke pizza en elke chocoladereep in stukjes opdelen. Ook de leerlingen liet ik dit doen. Zo rekenden we uit hoeveel stukjes pizza we kregen als we elk van de 7 pizza’s in 8 stukken gingen verdelen. Dat werden wel 56 stukken pizza. Niet elke leerling snapte het waarom. Als verwerking stond dit werkblad op de planning. Mochten jouw leerlingen het delen met breuken al redelijk in de vingers hebben, kun je deze opdracht natuurlijk ook op de weektaak zetten. 

Delen met breuken

In het thema herfst maakte ik dit te schattige werkblad om nog eens goed te kunnen oefenen met het delen met breuken. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.