Het Grote Europa Doeboek

het grote Europa doeboek

Hoe zit het met jouw kennis over Europa? En die van jouw leerlingen? Ik weet nog van toen ik klein was dat mijn ouders een portemonnee met buitenlands geld hadden in een la voor vakantie. Op het moment dat de euro werd ingevoerd bestudeerden we elk muntje om te zien uit welk land dat muntje afkomstig was. Nu 20 jaar later zijn we dat helemaal gewend en valt het ons niet meer op. In het Grote Europa Doeboek van Studio Europa Maastricht en Historisch Nieuwsblad leren jouw leerlingen van alles over Europa. Een mooie aanvulling op de aardrijkskundelessen in groep 7 of als project in groep 6 of 8. 

Waarom les geven over Europa?

Geen generatie kinderen is zo Europees als de huidige. Kinderen van nu ervaren Europa als één geheel. Zij kennen geen grenscontroles en een gemeenschappelijke Europese munt is voor hen een vanzelfsprekendheid, net als lekker lang bellen met opa en oma vanuit een vakantieadres in Frankrijk of Kroatië. Dit Europa is niet zomaar ontstaan. De Europese Unie is geen vanzelfsprekendheid. Maar zij is wel belangrijk en kinderen moeten weten van het ontstaan van de EU  en hoe zij werkt. Wat er ook van de EU gezegd wordt, de Europese samenwerking bepaalt ook hun toekomst. Als burgers van de EU zullen zij straks meebeslissen over hoe die samenwerking zich verder ontwikkelt. Met het Grote Europese Doeboek maken jouw leerlingen hier op een speelse manier kennis mee. 

Op papier of online 

Hoe jij aan de slag gaat met het Grote Europa Doeboek bepaal jezelf. Je kunt ervoor kiezen leerlingen het individueel te laten maken, in groepjes of klassikaal. Je kunt gaan voor alles op papier of met een online versie. Lees vooraf de lesbrief door en beslis dan welke aanpak jou het beste uitkomt. Als je op papier wilt werken, dan raad ik je wel aan om ook in het online deel te kijken. Daarin vind je bijvoorbeeld een handig introductiefilmpje “Europa is overal”. Een mooie opening van je thema. In de lesbrief vind je ook allerlei extra suggesties die jouw lessen nog rijker maken. Met de lessuggesties activeer je jouw leerlingen om bewust na te denken en hun mening onder woorden te brengen. 

Kerndoelen

Meerdere kerndoelen komen aan bod in het Grote Europa Doeboek. Zo leren de leerlingen hoofdzaken van de Nederlandse en Europese staatsinrichting en de rol van de burger,  leren ze zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen, leren ze met zorg om te gaan met het milieu en leren de leerlingen over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die voorbeeldmatig verbinden met de wereldgeschiedenis. Daarnaast werk je aan nog meer kerndoelen als je verschillende lessuggesties inzet. Zo gaan jouw leerlingen in een van de lessuggesties een bericht maken/schrijven voor kinderen in andere landen. 

Aanrader!

Ik heb wel vaker samenwerkingen met bedrijven, maar enkele van de criteria die ik hanteer zijn dat ik er zelf enthousiast van moet worden èn dat ik het een meerwaarde vindt voor leerkrachten en het onderwijs. Dat zit met het Grote Europese Doeboek helemaal goed! Het hele project is goed doordacht, spreekt leerlingen aan en is gewoon ontzettend afwisselend waardoor ze er heel veel van leren. Ik vind het een echte aanrader en ik bewaar dit project zeker om het komende jaren nog eens te doen.

Dit is een gesponsorde blog door Studio Europa Maastricht.

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.