Kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog

kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog is voor leerlingen in groep 7/8 altijd een interessant onderwerp waar ze graag meer over te weten willen komen. Naast mijn lessen vind ik het ook altijd fijn om te zorgen voor boeken passend bij dit thema. Daarom leen ik elk jaar bij de bibliotheek een collectie met kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog voor in de klas. 

Hoe fel de zon ook scheen

In deze verhalenbundel neemt Arend van Dam zijn lezers mee terug naar de oorlogsjaren die onze geschiedenis voorgoed hebben getekend. In twintig verhalen maken we kennis met bekende en minder bekende mensen. Zo ontmoeten we olympisch atlete Rie Mastenbroek, maar ook Miep Gies, die de familie Frank hielp tijdens hun onderduik. We ontmoeten helden als Hannie Schaft en Erik Hazelhoff Roelfzema, maar ook Guus en Lienke, die de oorlog aan de andere kant van de wereld meemaakten in Nederlands-Indië.

Om voor te lezen aan kinderen vanaf zeven jaar of zelf te lezen vanaf negen jaar, met sfeervolle illustraties van Alex de Wolf.

Toen het oorlog was

Toen het oorlog was is een boek waarin kinderen kunnen bladeren en verdwalen. Dat antwoord geeft op vragen as ‘Waarom kon je ’s avonds per ongeluk in een gracht vallen?’, ‘Wat aten mensen als niets te eten was?’ en ‘Waarom geloofden veel mensen dat Hitler een goede leider was?’ Het is een boek om over na te denken en met anderen over te praten. Een boek dat in geen enkele schoolklas mag ontbreken. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en ouder. 

Toen het oorlog was is geschreven door Annemiek de Groot, Liesbeth Rosendaal, Roos Jans en Juul Lelieveld van Patsboem! Educatief. Zij maakten eerder (jeugd-)uitgaven in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.  Irene Goede maakte de mooie illustraties in het boek, die de soms indringende tekst verluchtigen en verduidelijken.

Naast deze versie is er ook een over de eerste Wereldoorlog. Deze mag ook zeker niet ontbreken!

Veel kinderen zijn nieuwsgierig naar het levensverhaal van Anne Frank. In het voorleesboek Buiten is het oorlog komt haar hele leven aan bod. Van de relatief rustige jaren in Nederland tot en met de verschrikkelijke periode die zij in concentratiekampen doormaakte. Het boek beschrijft het lot van Anne Frank en de andere onderduikers aan de hand van tien thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen. Voorbeelden van deze thema’s zijn: familie, toekomstdromen, vriendschappen, het missen en verliezen van dierbaren, discriminatie, vooroordelen en uitsluiting.

Op de site van de Anne Frank Stichting kun je ook een werkboekje downloaden dat speciaal voor dit boek gemaakt is. 

Cover-Buiten-is-het-oorlog

Stamppot met kogels

Stamppot met kogels speelt zich af in de hongerwinter van 1945. De Amsterdamse Hans wordt tegen zijn zin door zijn ouders naar Texel gestuurd. Hij moet met zijn beste vriend mee naar het eiland om aan te sterken. Hans heeft al geen zin, en als ze aan de overkant worden opgehaald door meester Jan, blijkt die nog een moffenvriend te zijn ook! Maar als Hans langer op het eiland blijft, ontdekt hij dat niet alles is wat het lijkt. En net als de Duitsers verslagen lijken, breekt er een nieuwe oorlog uit…
In dit boek maak je dus kennis met Hans, een Amsterdamse jongen in de hongerwinter van 1945. Deze Hans bestaat echt. Stamppot met kogels is het op feiten gebaseerde verhaal van Hans Verhoeven. Hij is met zijn vriend Herman en nog 3 anderen opgenomen in het huis van meester Jan de Vries. Deze drie andere kinderen komen in het verhaal niet voor. Wel zijn er andere zaken die de schrijfster er zelf bij verzonnen heeft, maar de meeste stukken kloppen echt. Het boek is geschikt voor kinderen van 10 jaar en ouder. 

Oorlogsgeheimen

Dit boek blijft een van mijn favoriete boeken.

Tuur is 11 jaar en woont in een Zuid-Limburgs dorp. Het dorp is bezet door de Duitsers. De beste vriend van Tuur is Lambert. Maar dan komt er opeens een nieuw meisje in de klas, genaamd Maartje. Ze vertelt een groot geheim aan Tuur en hij mag dat aan niemand vertellen, zelfs niet aan Lambert. Het gaat mis en de kinderen gaan de oorlog nu echt van dichtbij meemaken..

Dit oorlogsboek is voor de jeugd geschikt vanaf ongeveer 10 jaar. Het fijne aan dit boek is dat het niet te heftig is. Daarnaast is het boek ook verfilmd. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.