Klokkijken in groep 6 (gastblog)

klokkijken in groep 6
[Gastblog van juf Kelly] 

Van groep 7/8 naar groep 6

Na een aantal jaren groep 7 en groep 8 gedraaid te hebben, mag ik me sinds dit jaar juf van groep 6 noemen. Wat een geweldige groep kinderen, maar vooral wat een fantastische leeftijd. Het is genieten van de gezichtjes als er dingen begrepen worden, maar ook het enthousiasme straalt er elke dag vanaf. Ik heb elke dag weer zin om te gaan werken en ben dan ook elke dag weer benieuwd en verrast als er dingen lukken. Zo gingen we ook aan de slag met klokkijken in groep 6

Klokkijken in groep 6

Klokkijken is wel een ding heb ik gemerkt. Door het gebruik van de telefoon, tablet, chromebooks en ga zo verder, wordt er steeds minder tijd afgelezen op een analoge klok. De digitale klok overheerst, maar het koppelen aan een analoge klok is voor velen in de klas een grote uitdaging. Is dit vaker in groep 6? Ik was er namelijk vanuit gegaan (naïef misschien) dat in ieder geval de hele en halve uren, kwartieren en 5/10 minuten redelijk geautomatiseerd waren. Heb ik me eens even vergist!

Op zoek naar materialen

Stapje terug dus en eerst weer eens inoefenen. Na een aantal  keren herhalen door middel van allerlei werkvormen (bingo, bewegend leren, mix & ruil) ben ik aan de slag gegaan met de minuten op de klok, zowel analoog als digitaal. Ik merkte wel dat er voor de minuten weinig materiaal te vinden is. Veel materiaal richt zich op de hele, halve uren en de kwartieren en 5/10 minuten. Ik ben zelf aan de slag gegaan en heb onderstaand memory spel gemaakt. De kaartjes zijn op verschillende manieren in te zetten: memory, mix & ruil, mix & koppel, flitskaartjes in tweetallen. Even printen op A3, dubbelzijdig printen aan de korte kant en voilà, een werkvorm erbij. Makkelijk in te zetten als starter van je les of tijdens het werken in een circuit.

Klokken memory

Klokkijken in groep 6 kun je oefenen met dit klokken memory. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.