Review: het kleine heelal van Annejan Mieras

het kleine heelal

In het kleine heelal heeft Raaf vette pech. Ze is geschorst van school, haar vader heeft oponthoud met zijn sleepwagen en tot overmaat van ramp is er een lekkage in hun appartement. Met haar moeder gaat ze daarom tijdelijk een oude caravan op een camping wonen. Daar is in de herfst niet veel te beleven. Hoewel… wat doet Nicolaas, de zoon van de campingbaas in het mysterieuze bos achter de caravans? En waarom doet haar moeder zo geheimzinnig over haar vader?

Aantal sterren:
5/5

Het kosmosbos in het kleine heelal

Wat doe je als je niet naar school kunt, in de herfst op een lege camping bent en je jezelf verveelt? Dan ga je op onderzoek uit! Dat doet Raaf dan ook. Achter de camping is een bospad. Dat bospad wordt steeds kleiner en uiteindelijk komt Raaf uit bij een klaphek met een blauw bordje erop. Verboden toegang voor onbevoegden. Achter dit bord op camping het kleine heelal is het Kosmosbos. Een bos waar Raaf Nicolaas beter leert kennen, een bos waar ze zichzelf ook beter leert kennen. 

Mooie zinnen in een boeiend verhaal

Annejan Mieras, de schrijfster van het kleine heelal, ken je misschien wel van haar boek “Homme en het noodgeval”, bekroond met Vlag en Wimpel van de Griffeljury 2020. De grote kracht van Annejan is dat ze prachtige, bijna poëtische zinnen en een grote liefde voor jeugdliteratuur weet te combineren in haar boeken. Ze schrijft ook enorm beeldend, bijvoorbeeld: “Toen ik de doos opende, zag ik geen zesendertig frisse staafjes maar een rommeltje van kapotte krijtjes in vergeelde papiertjes. Ik ribbelde er mijn mijn vingers overheen.”

Het kleine heelal van Raaf

Raaf leeft in haar eigen wereldje en vertelt haar verhaal. Soms zijn er flashbacks naar de periode voor haar verblijf op het kleine heelal. Op deze manier kom je ook te weten wat er toen gebeurde. Het is mooi om te zien hoe de vriendschap met Nicolaas zich ontwikkelt. Van ongewild met elkaar optrekken omdat er niemand anders is tot het moment waarop ze elkaar zo goed begrijpen dat woorden bijna overbodig zijn. Wat er met de vader van Raaf aan de hand is blijft lange tijd een vraag. Je voelt dat er meer is dan dat Raaf weet en dat klopt ook. 

 

Het kleine heelal als Close Reading lessenserie

Voor wie met Close Reading werkt is het begrip “Rijke teksten” een bekend begrip. Rijke teksten zijn authentieke teksten over levensechte, herkenbare thema’s. Ze hebben een duidelijke structuur, origineel taalgebruiken een gevarieerde woordenschat: in de tekst komen zowel frequent als minder frequent gebruikte woorden voor. Er staan signaal- en verbindingswoorden tussen de zinnen, en de verschillende alinea’s en hoofdstukken van de tekst vormen inhoudelijk een geheel. Het kleine heelal is hier bij uitstek geschikt voor om te gebruiken in groep 5 tot en met 8. Op deze manier raken leerlingen ook getriggerd om dit boek te willen lezen. Een aanrader! 

Hartelijk dank uitgeverij Lemniscaat voor het toesturen van dit mooie verhaal! #affiliate #barter

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.