Review: leren in verbondenheid (de PLG in de praktijk)

PLG

Een PLG of een Professionele LeerGemeenschap is een haast ideale vorm van samen leren waarin een groep professionals zich aan elkaar verbindt om elkaar te ondersteunen in vernieuwing van ieders praktijk. Hierover is onlangs een boek verschenen. Het boek ‘Leren in verbondenheid’ draait om professionele leergemeenschappen waarin verbetering van het onderwijs samen opgaat met de persoonlijke ontwikkeling van de leerkrachten. Die samenhang bereik je doordat alle leden van een PLG onderzoek doen naar een vraagstuk in hun eigen praktijk. 

Wat is een PLG?

Een Professionele leergemeenschap start met een belangrijk vraagstuk uit de praktijk. Het doel is om samen te onderzoeken welke verbeteringen voor de praktijk en het persoonlijke leerproces er mogelijk zijn. Een PLG kan bijvoorbeeld georganiseerd worden rondom close reading, EDI of boeiend onderwijs. Zo maar enkele voorbeelden waar ik de afgelopen jaren mee in aanraking ben gekomen naast de PLG onderwijsmenu.

Een PLG heeft over het algemeen 6 bijeenkomsten in een schooljaar. Elke bijeenkomst duurt 2 à 3 uur. Tijdens deze 6 bijeenkomsten doorloop je 3 stappen die je dichter bij het doel brengen: verkennen, verbeteren evalueren.  De eerste bijeenkomst staat in het teken van verkennen en oriënteren. De tweede rondom verdiepen en richten. In PLG 3 staat planning, aanpak en methode centraal. De vierde bijeenkomst gaat vervolgens over ontwerpen. Tijdens de vijfde bijeenkomst ga je verzamelen en analyseren, zodat je in de laatste bijeenkomst conclusies kunt trekken en de PLG kunt afsluiten. 

Alle deelnemers in een PLG zijn dus in feite je critical friends (of kritische vrienden). Hoe verrijkend is dat!

plg

Het boek 

Het boek Leren in verbondenheid is een theoretisch boek met veel praktijk voorbeelden. Het boek leest prettig en heeft een goede opbouw. Elk hoofdstuk heeft naast theorie kaders met werkvormen en kaders met ervaringen van deelnemers aan een PLG. Hierdoor is het een ideaal boek voor mensen die naast theorie ook graag praktische voorbeelden lezen (ikzelf dus).

In het boek wordt uitgebreid beschreven hoe je een PLG kunt organiseren en hoe je de bijeenkomsten van een PLG inricht. Door het lezen van dit boek kun je niet anders dan fan worden van de PLG als vorm van (na)scholing. 

Mijn mening

Ik ben al jaren fan van professionele leergemeenschappen. Zelf maak ik al langere tijd deel uit van PLG Onderwijsmenu en samen bewandelen we een weg om ervoor te zorgen dat we elke dag het beste uit onszelf en onze leerlingen kunnen halen. Ik ben ervan overtuigd dat een PLG een meerwaarde is voor elke leerkracht en voor elk schoolteam. Dit boek is hierbij heel bruikbaar. Zeker voor de facilitatoren van PLG’s is dit boek heel bruikbaar. Er zijn veel praktijkvoorbeelden in het boek opgenomen. Daarnaast worden er veel werkvormen uitgelegd en voor een ieder die het interessant vindt om meer te weten te komen over de achtergronden en principes valt er ook veel te lezen. Een waardevol boek voor elke basisschool in Nederland waar leerkrachten met en van elkaar willen leren. 

De schrijvers van het boek 

Het boek Leren in Verbondenheid is geschreven door mensen uit de praktijk. De auteurs zijn werkzaam in het basisonderwijs en verbonden aan een Pabo en Universiteit. Donata Ruissen en Corrinne Dekker zijn collega’s binnen mijn scholengroep en hebben beiden een ruime ervaring met het faciliteren en deelnemen van PLG’s. Ik heb al veen van hen beiden geleerd op het gebied van het faciliteren van een PLG. 

Sociale kanalen 

Op Facebook kun je jezelf aansluiten bij de groep Leren in Verbondenheid met als doel in gesprek te komen met elkaar, werkvormen uit te wisselen en samen steeds een stapje beter te worden. Ook op Instagram kun je Leren in Verbondenheid volgen. 

Lieve Donata en Corrinne hartelijk dank voor dit waardevolle boek. Een boek waar ik nog vaak in zal bladeren en stukken uit zal lezen, als ik in de rol van facilitator een PLG mag voorbereiden. 

Het boek is verkrijgbaar bij Gelling boeken

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.