Review: Meer dan slim – Corry Wolters

Enkele weken geleden ontving ik het boek Meer dan Slim. Hoogbegaafde kinderen en jongeren hebben niet alleen een bovengemiddelde intelligentie; ze denken ook anders, ervaren de wereld anders én voelen anders. Vaak beleven ze indrukken en prikkels uit hun omgeving op een intense manier. Die intense beleving maakt dat deze kinderen sensitief zijn. Door deze sensitiviteit ondervinden hoogbegaafde kinderen en jongeren soms problemen op school. Bijvoorbeeld omdat ze heftig reageren, hun emoties niet de baas zijn of hun leervaardigheden niet voldoende ontwikkelen.

Het boek

Meer dan slim beschrijft hoe je deze kinderen kunt begeleiden zodat hun talent helemaal tot zijn recht kan komen. Door kinderen te coachen op sociaal en emotioneel gebied en bij het ontwikkelen van hun leervaardigheden, versterken ze hun zelfvertrouwen en verbeteren ze hun zelfregulatie.

Het boek is leest prettig en is heel praktisch van opzet: naast de theoretische onderbouwing vind je een doelgericht stappenplan voor begeleidingsgesprekken, een hoofdstuk dat speciaal geschreven is voor het kind, tientallen werkvormen en een aantal handige bijlagen.

Mijn mening

Zoals ik al in het vorige stukje schreef vind ik het boek heel prettig lezen en het is heel praktisch van opzet. De schrijfster van het boek geeft ook heel veel praktijkvoorbeelden die voor mij als leerkracht heel herkenbaar zijn. Uitgaan van dat wat goed gaat en kijken naar de oplossingen en mogelijkheden en niet naar de problemen en onmogelijkheden vind ik heel belangrijk. Doordat je als kind (èn als mens) ziet wat je talenten zijn en wat er allemaal wel goed gaat, ontwikkel je een positievere kijk op jezelf. Het voelt minder zwaar dan wanneer je alleen maar naar de problemen kijkt.

Dit boek is een meerwaarde voor elke school om in de orthotheek te hebben staan. Het is een boek voor iedereen die met kinderen werkt in het onderwijs of als kindercoach en of het kind nu hoogbegaafd is of niet. Ieder kind heeft recht op een oplossingsgerichte benadering!

Werkvormen

Om op een oplossingsgerichte manier met (hoogbegaafde) kinderen en jongeren te werken vind je achterin het boek 25 werkvormen. Elke werkvorm wordt uitgelegd op eenzelfde manier:

  • Wanneer bruikbaar?
  • Wat ga je doen?
  • Hoe werkt het?
  • Te nemen stappen.

Welke werkvorm je het beste kunt kiezen, is sterk afhankelijk van hoe het kind leert, wat de specifieke ingang is om de motivatie op te kunnen brengen en waar de interesses liggen. Kies de werkvorm die bij je doel past. De werkvorm zelf is nooit het doel op zich.

Pica Onderwijscongres 2020

Wil je meer te weten komen over talentgerichte begeleiding? Ga dan naar het Pica Onderwijscongres op 16 september. Daar verzorgt de schrijfster van het boek een workshop over talentgerichte begeleiding. Mij lijkt het heel interessant om van haar een workshop te volgen!

Bedankt uitgeverij Pica voor het toezenden van het boek Meer dan slim!

Misschien vind je deze review ook interessant om te lezen:

Coöperatieve werkvormen voor elke groep en ieder vak.

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.