[Gastblog van meester Jason]
Wanneer je voor het eerst voor de klas staat kan oudercontact best uitdagend zijn. Je mentor voerde het grootste gedeelte van de gesprekken en nu ineens ben jij de leider in het gesprek. Logisch dat dit best nieuw en spannend is.
Inmiddels sta ik 4 jaar voor de klas en heb ik gaandeweg wat dingen geleerd die ervoor zorgen dat het contact over het algemeen fijn verloopt. Hieronder deel ik graag een aantal tips voor het voeren van oudergesprekken met je die wellicht kunnen helpen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Zorg dat je de oudergesprekken goed voorbereidt. Bedenk wat het doel van je gesprek is en probeer in steekwoorden op te schrijven wat je in ieder geval wil bespreken. Lees je goed in, analyseer de resultaten van de leerling en zorg dat je een duidelijk verhaal hebt. Voer je het gesprek samen met een collega, de IB’er of directeur? Zorg dat jullie het gesprek voorbereiden en de neuzen dezelfde kant op staan.
Het is verder mooi als je wat voorbeelden uit de dagelijkse praktijk kan noemen. Schrijf dit vooral gedurende de lesdagen even op in bijvoorbeeld een schriftje. Komt er een onverwachtse moeilijke vraag? Geef aan dat je hierover moet nadenken en kom erop terug.
Eerst begrijpen dan begrepen worden
Ik vind dit een mooie quote van S. Covey. Probeer eerst de ander te begrijpen. Soms hebben we de neiging om veel te willen zenden. Het is mooi om zeker bij een pittig gesprek eerst goed te luisteren naar de ouders. Wanneer ouders zich gehoord voelen en hun verhaal kunnen doen zijn ze ook veel beter in staat om naar jou te luisteren. Wat voelen zij en waarom voelen zij dit? Toon hier oprechte empathie voor. Vat samen wat er wordt gezegd en vraag door. Daarna kan je de onderwerpen inbrengen die jij belangrijk vindt. Dit zorgt ervoor dat moeilijke oudergesprekken veel meer als uitdagende oudergesprekken voelen.
Koppel emoties los
Soms kunnen er tijdens oudergesprekken heel wat emoties bovenkomen. Besef je dat het kind het kostbaarste is wat de ouders hebben. Hoogstwaarschijnlijk voelen zij deze emotie niet richting jou, maar staan zij als leeuwen voor hun kind. Wellicht kan dit helpen om eigen emoties ook los te laten. Toon ook hierbij weer empathie, maar blijf ook bij het onderwerp. Houdt de regie over het gesprek en blijf op een rustige en doelgerichte manier communiceren.
Durf hulp te vragen
Een collega van mij zegt altijd: ‘It takes a village to raise a child.’ Zoek bijvoorbeeld hulp bij de Intern Begeleider. Misschien heeft die ideeën, ervaringen, literatuur of contacten waar je wat aan hebt. Vergeet hierbij vooral ook niet je ervaren collega’s. Iedere leerkracht heeft weleens moeilijke oudergesprekken of een uitdagende leerling. Wat werkte bij jouw collega in een vergelijkbare situatie? Wellicht kan de vorige leerkracht van de leerling met je meedenken.
Wees authentiek
Je professionele zelf zijn werkt altijd het beste. Geef eerlijk aan wat je verwacht van ouders en wat zij van jou mogen verwachten. Je mag hierbij ook grenzen aangeven. Gaat iedere dag ’s ochtends het werk plannen met de leerling niet lukken? Geef dit eerlijk aan en kom met een compromis. Durf advies te vragen. Maken jullie dit thuis ook weleens mee en wat doen jullie dan? Maak van de ouders je teamgenoten en maak van jouw probleem jullie probleem. Hoe gaan wij dit oplossen? Blijf constant in verbinding met de ouders en blijf naast elkaar staan. Dit zorgt voor fijnere oudergesprekken bij het vervolg.
Zeg wat je doet en doe wat je zegt
Ouders kunnen het enorm waarderen als je afspraken nakomt. Geef duidelijk aan wat je gaat doen en doe dit ook echt. Spreken jullie af dat er na 3 weken wordt geëvalueerd? Ga je het navragen bij de IB’er en erop terugkomen? Noteer het ergens voor jezelf en kom er ook echt op terug. Ouders voelen zich op deze manier serieus genomen en merken dat je oprecht betrokken bent bij het welzijn van hun kind. Het kan soms helpen om na oudergesprekken even een korte mail met notulen te sturen, zodat je zeker weet dat jullie allemaal op de hoogte zijn van de afspraken.
Hopelijk helpen deze tips je alvast wat op weg en verder: oefening baart kunst!
Ga gewoon lekker aan de slag. Durf fouten te maken, durf je kwetsbaar op te stellen, lach eens even als je iets in de soep laat lopen en doe ervaring op. Hoe meer ervaring hoe makkelijker het wordt.