Aandacht besteden aan de Tweede Wereldoorlog in de klas

Tweede Wereldoorlog

Op internet is ontzettend veel informatie te vinden over de Tweede Wereldoorlog. Wat geschikt is voor jouw groep en wat niet zul je zelf moeten beslissen. In dit blog vertel ik welke projecten, series en werkbladen ik de afgelopen jaren heb ingezet in mijn groep 8. 

13 in de oorlog

Inmiddels wel bij iedereen bekend en vaak heeft een deel van de klas deze serie al gezien, maar deze 13 afleveringen over de Tweede Wereldoorlog blijven een aanrader. De 13-delige NTR geschiedenisserie 13 in de Oorlog legt de Tweede Wereldoorlog namelijk uit via verhalen van tieners. Een aflevering duurt ongeveer 20-21 minuten. Via deze link kun je niet alleen de afleveringen kijken, maar is het ook mogelijk bij elke aflevering “een making of” te kijken. Ik zet dit ook wel eens op de weektaak en maak er dan vragen bij in een google formulier. 

Anne Frank

De Anne Frank Stichting deelt in vijftien afleveringen  op YouTube het Anne Frank videodagboek. Luna Cruz Perez speelt Anne Frank en deelt haar leven, gedachten en gevoelens in het Achterhuis met behulp van een camera. Alle personages, locaties en gebeurtenissen in de serie zijn gebaseerd op Anne Franks dagboekbrieven. Een aflevering duurt ongeveer 5-6 minuten en in die tijd leren je leerlingen veel over de Tweede Wereldoorlog. Deze filmpjes kijk ik vaak tijdens het eten en drinken. 

Op Houten banden 

In Op houten banden wordt het verhaal verteld van de bevrijding van Nederland in 1944-1945. Het is een podcast voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. n vijf afleveringen volg je Leenderts (fictieve) verhaal, dat wordt verteld door Lisa Wade, bekend van Het Klokhuis en 13 in de oorlog. Naast de podcast is er ook een handleiding beschikbaar en per aflevering is er een werkblad gemaakt. Ik vind de podcast een waardevolle toevoeging aan mijn lessen over de Tweede Wereldoorlog. Ten tijde van het thuisonderwijs zette ik dit op de dag/weektaak in de classroom. 

Werkboekje Tweede Wereldoorlog

Voor op de weektaak maakte ik een aantal jaren geleden dit werkboekje. In het werkboekje zitten onder andere puzzels, tijdlijnopdrachten en invuloefeningen. Leerlingen kunnen zo zelfstandig aan het werk. 

Tijdlijn Tweede Wereldoorlog

Wat gebeurde nu wanneer? Het kan soms enorm verwarrend zijn die stortvloed aan feiten en gebeurtenissen. Met deze opdracht plaatsen jouw leerlingen de belangrijkste gebeurtenissen op een tijdlijn

De leerlingen zoeken gebeurtenis en datum bij elkaar. Eventueel kunnen ze er ook nog afbeeldingen bijzoeken. Als ze deze in Hexagon vorm uitknippen past het er helemaal bij. Deze Hexagoon vorm komt uit de SOLO-taxonomie

Het 4 en 5 mei denkboek 

Speciaal voor groep 7 maakt het 4 en 5 mei comité het denkboek. Je kunt dit gratis aanvragen via deze link. Leerlingen in groep 7 worden uitgedaagd om zelf na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie. In hun eigen Denkboek kunnen leerlingen laten zien wat zij al weten over deze thema’s en wat ze nog meer te weten willen komen. Naast het denkboek is er ook een website denkboek.nl. Deze website kun je ook gebruiken als je het denkboek niet besteld hebt. Vooral de interactieve tijdlijn van deze website vind ik ontzettend duidelijk om te gebruiken. 

Gastsprekers in de klas

Hoe interessant is het om een gastspreker in de klas te ontvangen die uit eigen ervaringen kan vertellen over de Tweede Wereldoorlog of iemand die kan vertellen over conflicten en vredesmissies? 

Ooggetuigen

Een lessenreeks rondom de Tweede Wereldoorlog, fotografie en digitale vaardigheden voor de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In 5 lessen gaan de leerlingen aan de slag met beeldbronnen. Ze leren over de verschillende manieren waarop foto’s kunnen worden ingezet en hoe beelden ook al in de geschiedenis gemanipuleerd werden. De lessen resulteren in een fotoshoot waarin verhalen van personen uit de eigen omgeving worden verbeeld. Deze zogeheten re-enactments brengen de jongeren terug in de tijd, waardoor ze de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog herbeleven.

 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.