Het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord

het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord

Werkwoordspelling is een onderdeel dat heel uitgebreid aan bod komt in groep 8. Veel leerlingen vinden het lastig, terwijl dat het eigenlijk niet zo is. Het is vooral een kwestie van de regels goed toepassen. Op het moment staat in mijn groep het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord centraal. 

Aanleren van het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord

Het aanleren van het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord (voor het gemak heb ik het vanaf nu over het bvgvd) kan een uitdaging zijn, vooral voor leerlingen die de basisbeginselen van de Nederlandse grammatica nog moeten leren. Vaak zie je dat het leerlingen ontbreekt aan kennis over de regels van werkwoordspelling. Ik leer ze daarom altijd aan het werkwoord eerst te vervoegen naar een voltooid deelwoord en dan daarna de regels toe te passen om er een bvgvd van te maken. Deze stappen heb ik ook meegenomen in de download die je onderaan deze blog vindt. 

Bewegend leren 

Om op een andere manier te oefenen met het bvgvd heb ik er dus een bewegend leren activiteit van gemaakt. Vanwege het slechte weer (hallo najaar!) kon ik deze les helaas niet buiten geven en hing ik alle 20 werkwoorden binnen op. Ik gebruikte hiervoor mijn eigen lokaal, een deel van de gang en het leerplein.  De leerlingen moesten het werkwoord in de eerste kolom noteren. Vervolgens in kolom 2 het voltooid deelwoord schrijven en in kolom 3 het voltooid deelwoord als bvgvd in een heel kort zinnetje. En wat was ik trots op mijn leerlingen! Stilletjes liepen ze door de ruimtes en vulden ze heel serieus alle kolommen in. Komende vrijdag is het dictee. Ik kijk met vertrouwen uit naar de resultaten!

Het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord

Bewegend leren activiteit rondom het bvgvd. Inclusief de antwoorden. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.