Mijn favoriete materialen voor in de klas

mijn favoriete materialen voor in de klas

De titel voor mijn blog dekt eigenlijk niet de gehele lading. Het zou vollediger zijn als ik had geschreven: “Mijn favoriete materialen voor in de klas en op het schoolplein.” Maar tja dat is zo’n enorme mond vol. Afijn, in deze blog wil ik een aantal van mijn favoriete materialen met je delen. Materialen die je bij meerdere vakken kunt inzetten en materialen die het goed doen bij mijn leerlingen voor bijvoorbeeld op de weektaak of als het een keer regent in de pauze en we niet naar buiten kunnen. En tja, is deze lijst compleet? Nee natuurlijk niet, maar een blog van 3000 woorden wil ook niemand lezen. 

Standaard materialen  voor boeiend onderwijs

Een van mijn favoriete voorbeelden van buitenspeelgoed zijn de Mikado XL stokken van de Hema. Ik heb ze al jaren in de klas en elk stokje heeft een nummertje. Zo kan ik de stokjes gebruiken bij verschillende vakken. De leerlingen spelen het spel Mikado volgens de regels. Als ze een stokje hebben gepakt kijken ze naar het nummer en zoeken de daarbij horende vraag. Weten ze de vraag goed te beantwoorden dan is het stokje van hen. Wie aan het eind de meeste stokjes heeft, heeft gewonnen. Daarnaast kan ik niet zonder stoepkrijt. Dit koop ik ook altijd bij de Hema. Stoepkrijt zet ik op verschillende manieren in bij mijn lessen. Zo schreef ik vorige week nog een blog over stoepkrijt tijdens mijn rekenles

Materialen voor thematisch onderwijs

Dit is het tweede jaar dat wij op school thematisch werken. De methodes voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur zijn naar zolder gebracht en vanuit het thema werken we aan onze doelen. Dit bevalt enorm goed, maar zorgt er ook voor dat je zoekende bent naar materialen om in te zetten of om de klas mee aan te kleden (in de sfeer van het thema). Ook hiervoor shop ik graag bij de Hema. Zo hebben ze geweldige insectenpotjes met in de dop een vergrootglas voor als je aan het werk bent over kriebelbeestjes. Bij het thema “de Gouden Eeuw” zag ik bij de Hema een fantastische puzzel van de Nachtwacht van 1000 stukjes. Wij krijgen trouwens jaarlijks per klas een bepaald budget om spulletjes aan te schaffen voor de klas. Hier schaffen mijn duo en ik dan ook onze favoriete materialen voor in de klas van aan.

Wat te doen als het regent?

Hoe het toch kan dat het soms precies regent als wij 15 minuten pauze hebben. De hele dag droog en dan om 10 uur en 12 uur net zo’n enorme regenbui. De meeste kinderen willen dan graag binnen blijven. Een enkeling pakt snel zijn Chromebook, een tweede gaat tekenen en weer een aantal anderen spelen liever een spelletje. Alleen is niet elk spelletje geschikt voor in die korte pauzes. Daarvoor heb ik een bak met educatief speelgoed in de klas, waaronder metalen constructiematerialen. En het grappige is dat niet alleen jongens hiernaar pakken, maar zeker ook meisjes. Deze constructiematerialen zijn trouwens een van mijn favoriete materialen voor in de klas als het gaat om het ontwikkelen van de fijne motoriek. Welke materialen zijn bij jou in de klas favoriet?

Deze gesponsorde blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met HEMA. Het is wel mijn blog en mijn mening. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.