Review: Let’s chat

Heb jij de afgelopen periode ook kindgesprekken gevoerd in je klas? Ik wel. Bij mij op school zijn er meerdere formats in omloop. De informatie uit de kindgesprekken nemen wij ook mee in de voortgangsgesprekken die er momenteel gevoerd worden in groep 1 tot en met 7. Vanaf groep 5 is dit met leerlingen en ouders samen. In de lagere groepen zonder leerlingen. De Let’s chat materialen van Eduforce kun je  goed inzetten tijdens het voeren van kindgesprekken.

Voor wie?

De Let’s chat materialen zijn geschikt voor alle vormen van onderwijs vanaf groep 4 en ze zijn zelfs bruikbaar in de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs. Zorg voor dit laatste wel dat je de uitbreidingsset ook hebt. Deze vragen zijn net wat lastiger met vragen als: “Krijg jij de ruimte om creatief na te denken?” of “Wat doe jij (altijd) anders dan anderen? Leg uit.” Bij de basisvragen zitten vragen als: “Waar denk jij aan bij creatief?” en “Wat maakt jou creatief?”. Het doel van de vragen is om de leerling goed te leren kennen, de relatie te verdiepen en het onderwijs beter te laten aansluiten op je leerling. De materialen dragen bij aan het zelfinzicht en de zelfreflectie van de leerling. 

Hoe werkt het?

Het invulblad is eigenlijk een groot vel om aantekeningen te maken tijdens het gesprek. Allereerst start je linksonder met het noteren van de naam en het beroep waarvan de leerling nu denkt dat hij dat wil gaan doen later. Vervolgens kiest de leerling een van de Let’s Chat onderwerpen: thuis, motivatie, school, vrienden, creatief of gevoel. De kaartjes zijn makkelijk te herkennen aan hun kleur. Je geeft de negen kaartjes van het onderwerp aan de leerling en laat de leerling zelf vragen kiezen en voorlezen. De antwoorden kunnen bij het onderwerp op het invulblad worden ingevuld. 

Mijn mening

Je kunt de materialen gebruiken in individuele gesprekken of in kleine groepjes.Wat ik heel tof aan het invulblad vindt is dat het er ook echt als een chat conversatie uitziet. De kaartjes vind ik de echte meerwaarde van de set. Zonder kaartjes is het lastig een goed gesprek te voeren bij het invulblad, maar zonder het invulblad kun je met de kaartjes ook een goed gesprek voeren. Het sterke aan de kaartjes zijn de vragen. Ze zijn niet zo standaard. Ze nodigen ook uit om door te vragen: “Hoe doe jij dat?”, “Waar blijkt dat uit?” of bijvoorbeeld “Heb jij daar een oplossing voor?”. Het doorvragen is wel een belangrijk aspect van je gesprek wil je echt de diepte in gaan. Ik ben blij met deze materialen. Ik ga ze zeker inzetten in mijn klas en in mijn coachingspraktijk. Het invulblad kun je leerlingen in hun portfolio laten stoppen. Mocht je dan een volgende keer weer met behulp van deze materialen in gesprek gaan, krijg je meer inzicht in de ontwikkeling van je leerling. 

Hartelijk dank Uitgeverij Eduforce voor het toezenden van de invulbladen en de kaartensets!  #barter

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.